Hedby bymagasin

Härbre från 1600-talet som använts som bymagasin i Hedby.

Vissa år växte det inte så bra och många svalt. År 1867 och 1868 var det missväxt – både bark och ”maller” (mållor?) måste blandas i mjölet skriver Dalmalm. Det har berättats att året 1867 snöade det så mycket på själva midsommardagen så att Hissbergets norrsida var vit av snö som låg kvar. Hösten kom också ovanligt tidigt så säden hann inte bärgas.  I en bouppteckning från Djura hösten 1867 fanns ”sextio snesar frusen vårsäd” i boet. Fastän man var sparsam – en regel från Djura om sparsamhet och arbetsamhet löd så här: ”Man skulle ta sju tuggor före ögat på strömmingen och man skulle ha sju hötappar i luften samtidigt när man räfsade” så gick det inte ändå, utan man fick lov att låna både pengar och säd.

Bymagasinen hade som uppgift att vara förebyggande vid nödår så att inte all säd förbrukades till mat och ingenting fanns att så året därpå. I magasinet kunde man därför få låna till utsäde och lämna tillbaka det man lånat och med en ränta som bestod av två kappar/tunna. I Hedby magasinets räkenskaper syns att folk blev stämda hela tiden för att de inte betalade tillbaka sina lån och magasinet gjorde därför inteckningar i de skuldsattas fastigheter. Det låter inte så vidare vänligt. Magasinets egna bokförda driftskostnader bestod i utgifter för brännvin, ljus och papper.

Föreståndaren i Hedbymagasinet var Bäck Per Nilsson – en riktig pamp. Han lånade ut pengar och hade fordringar på 114 personer till ett värde av 8 800 riksdaler när han dog 1847. Han ägde också andelar i tio olika hemman. Även ett brännvinsbränneri med inmurade brännvins-redskap fanns i hans ägo. När han var bara tjugo år dömdes han till fängelse i tjugo dagar på vatten och bröd för att han brutit mot det nionde budet som säger ”att du inte skall hava begärelse till din nästas egendom”. Man kan fundera på om det var nyttigt att han var föreståndare för ett magasin som ursprungligen inrättades för att hjälpa människor i nöd. Ja, det här var lite gammalt skvaller, men det kanske inte gör så mycket nu, mer än 170 år efter hans död.