Djura hembygdsförenings verksamhet

Bästa hembygdsvänner!

Djura hembygdsföreningsverksamhet för 2020 blir lite annorlunda än tidigare år. Den pågående pandemin med Coronasmitta gör det omöjligt att planera för föreningsaktiviteter under sommaren och hösten. Men håll utkik efter affischer om evenemang i fall Iäget ändras framöver!
I ”Coronatider” vill vi dock tipsa om att det går utmärkt bra att göra egna utflykter till föreningens sevärdheter:

HEMBYGDSGÅRDEN
Djura hembygdsgård ägs av föreningen och är en fyrkantsbyggd gård bestående av gamla timmerhus från Djurabygden. Ett tiotal timmerhus visar prov på bygdens traditionella byggnadsskick under 1600 -1800-talen. Gården är belägen på ett gammalt gårdstun, Hanshol, väster om byn. Hembygdsgårdens hus har skyltar som kort berättar om husen. Ta med en kaffekorg och njut av den fina historiska miljön!

VANDRINGSLEDEN
Föreningen har skapat en vandringsled längs Djurån. Vandringen erbjuder en naturskön promenad om ca 2 km, där de tidigare verksamheterna kan upptäckas på nytt. Längs leden finns beskrivande skyltar samt enkla rastplatser för vila till vattnets porlande. Vandringen kan enklast (bra parkering!) påbörjas vid sjön Gyllingens utlopp vid den forna Gyllingssågen eller vid Lysells såg (närmare Djura).

STATYN av ”Vackra Carin”
Vår staty pryder sin plats på kyrkvallen! Än en gång ett stort TACK till alla generösa bidragsgivare. Skulptören heter Peter Linde och statyn är gjuten vid Herman Bergmans konstgjuteri.
Vi vill också påminna om vårt filmprojekt som färdigställdes under 2019. De gamla Djurafilmerna, som spelades in på 1930-talet, gjordes under förra året tillgängliga bl.a. på DVD-format. Till skivan hör en liten bok med en beskrivning av föreningens verksamhet. Berättartext och musik finns tillagd på filmerna. Det finns fortfarande möjlighet att köpa DVD-skivor. För medlemmar är det till självkostnadspris: 150 kr. Ring Elisabet Nises-Look! (tel 070-33 88 940)
Vi hoppas att ni vill stödja vår verksamhet genom att fortsätta vara medlem i föreningen eller bli ny medlem. Det finns också möjlighet att lämna en gåva till hembygdsföreningens verksamhet. Du kan betala in på vårt bankgiro 830-2044 enligt nedan eller så kan du betala genom Swish 1231489582. Det går också bra att kontakta Elisabet Nises-Look och betala kontant.